Magazin

Fesztiválének

Képzeletbeli interjú fesztiválozási szokásokról a húsz és a harmincöt éves énemmel. 

Mert az idő igenis telik, változunk, ha rövidtávon sokszor észre sem vesszük. Én nagyon jót szórakoztam, míg visszaemlékeztem, végiggondoltam az akkor és most különbségeit. 

Talán te is magadra ismersz néhány mondatban 🙂

Melyik a kedvenc fesztiválod?

20: Völgy, völgy, völgy! (Művészetek völgye)

35: Tavaly előtt 17 év után először hagytam ki a Völgyet. Akkor a Reggae campre mentem el helyette. Tavaly nem voltam fesztiválon. Idén a Daad és a Fekete zaj volt soron. Igyekszem egyre több mindent megismerni, kipróbálni.

en_fesztivalon_pixelpergamen

Miért jársz fesztiválra? Miért pont erre a fesztiválra?

20: Hova máshova mennék, mi mást csinálnék? Mindenki ott van, erre vártam egész évben!

35: Jó lelépni a városból, a megszokottból. Jó új embereket megismerni, jó kitáncolni a stresszt. Új ingerekre van szükségem, új beszélgetésekre, élményekre, hangulatokra. Meló mellett ezt már nem olyan könnyű megélni a mindennapokban, mint mondjuk egyetemistaként. Egy fesztivál erre nagyon jó lehetőség.

Hogy utazol?

20: Busszal, vonattal, ismerősökkel, stoppal… ahogy épp sikerül. Valahogy mindig odaérek. Túl sok cuccom úgysincs. Hajnalban valamelyik első járattal simán haza tudok menni, de Anya is szívesen eljön értünk, ha úgy alakul. Van, hogy osztozunk a sátrakon a barátokkal. Az hozza le, akinek kocsija van. De simán egy nagy fa alatt is jó csak úgy heverni pár órát… tökmindegy.

35: Kocsival megyünk. A lehető legközelebbi parkolóba állunk, nem baj, ha fizetős. Így közel van mindig minden, ami kellhet. Meg nem kell messzire cipelni a sátrat és a szivacsot. Fontos, hogy kényelmesen tudjak aludni. A földön, laticeren már egy éjszaka alatt kikészülök. Kell a váltócipő, a hajnali vészkaja, víz… füldugó és szemtakaró nélkül már el sem indulok.

Kikkel mész?

20: A legjobb barátnőm nélkül sehova, ezen kívül mindig alakul. A lehető legnagyobb társasággal érkezünk. Sosem tudom pontosan, kikkel, de általában késő estére mindig mindenki odaér.

35: Legtöbbször a pasimmal. Szeretünk együtt bulizni, közös a baráti társaság. De sokszor mozgunk külön is, nem teljesen ugyanaz az érdeklődési körünk, és mindkettőnknek szüksége van különidőre is. Ilyenkor pár közeli baráttal megyek.

Mi a program?

20: Beülünk a kedvenc helyünkre, és… hát nagyjából ennyi. Kinézünk egy-egy koncertet, általában ismerősét, addigra kellemes hangulatba kerülünk. Óriásit tombolunk, és táncolunk utána is, amíg van zene. Hajnalban egy kis pihi, ahol épp sikerül. Ha ott alszunk, legkésőbb dél felé kezdjük újra a kocsmázást. Ha hazamegyünk, kora délutántól ismét ott vagyunk. Van, hogy napközben leugrunk a Balatonra, strandolunk, pihenünk. Van, hogy fesztivál napijegyért vért adunk vagy parlagfüvet gyűjtünk.

35: Első nap még jól bírom, megy a buli hajnalig. Váltogatjuk a helyszíneket, minél több mindenbe igyekszünk belehallgatni. Persze tánc ezerrel. Másnap már nem vagyok a toppon. Napközben a túlélésért küzdök, estére már jobban vagyok, de akkor meg már nem csúszik a pia. Vagy csúszik, de nem hat. Az energiaitalt nem bírom meginni, kávéból is csak max kettőt egy nap, utána rosszul leszek. Így napokig pörögni elég nehéz. De tudom, hogy csak erőltetni kell!

Mit eszel?

20: A nagy klasszikusokat, amik elállnak a napon vagy megvehetők a száz fős kisfalu napi két órát nyitva tartó kisboltjában is: kifli, májkrém, fél literes zacskós kakaó. A hajnali órákban remek életmentő a barátnőmék minden gyomorproblémát felszívó házi kolbásza szikkadt zsemlével, paprikával, paradicsommal. Meleg ételt majd csak otthon.

35: Igyekszem odafigyelni a mindennapokban, mit eszem, de ilyenkor túl bonyolult lenne ezzel foglalkozni. Becsúszik még mindig a zsemle-felvágott vonal, de egy zabkása majdnem mindenhol összedobható, és akkor már jól indul a reggel. Meleget minden nap ennem kell, különben teljesen odavagyok. Mindegy, mennyibe kerül. A laktózérzékenységem miatt a kávéhoz mini rizsitalt viszek magammal mindenhová.

Mit iszol?

20: Mit nem? A viccet félretéve: ahogy épp alakul az este. A rövidek nem egyetemista pénztárcára vannak szabva… az enyémre semmiképp sem. Általában ez határozza meg, mi lesz az este piája. Legtöbbször fröccsöt, sört iszom.  A koktélok szóba sem jöhetnek, már csak az áruk miatt sem, meg amúgy is, ki iszik ilyen lónyálakat, mikor van normális pia is?!

35: A fröccs nagy kedvenc maradt, vagy tisztán iszom valami minőségi bort, mellé külön a vizet. A sört már egy ideje nem bírom meginni. Rövidezés – szinte soha, vagy maximum egy pálinka tánc előtti bemelegítésnek. Az aperol spritzre az ára ellenére szépen kezdek rácsúszni, mégsem fröccs, amit húsz éve iszom, végre van egy kis íze valaminek. A nyári melegben jólesik benne a jég. Nem mondom, hogy fröccsbe még sosem tettem jégkockát, na de azért…

Mennyi a regenerálódási idő?

20: A non-stop tíznapos etap után kell 1-2 nap alvás, meleg fürdő, evés. Úgy egy hétvége alatt kiheverem házi koszton (köszi, Anya!), sorozatot bambulva.

35: Második nap már sírok az ágyam után. A Daadot (2 éjszaka) úgy 3 nap volt kiheverni. A Zaj 5 nap volt, tegnap jöttem haza. Szeptemberre talán helyrejövök… a sorozatnézés nagy kedvenc ilyenkor, főzni semmi erőm. Inkább rendelek.